Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Uraravistelijan blogi » Yrittäjyys on yhteistyötä – vaikka yksin yrittäisi

Yrittäjyys on yhteistyötä – vaikka yksin yrittäisi

Kun Suomessa vietettiin ensimmäistä valtakunnallista Yrittäjien päivää syyskuussa 1997, valmistauduin esikoiseni syntymään eikä yrittäjyys vielä koskettanut minua. Y-tunnukseni syntyi samoihin aikoihin toisen tyttäreni kanssa, kun innostuin tekemään opaskeikkoja Tuusulan Rantatiellä. Palkkatyö oli kuitenkin pitkään se, joka toi turvaa – vasta täti-ihmisenä uskaltauduin yrittäjäksi.

Kalajoen uusia yrittäjiä

Vaikka ”oikea” yrittäjyys sai kohdallani odottaa itseään, tuli jonkinlainen yrittäjyyden siemen kylvettyä ammatilliseen sielunmaisemaani jo tuolloin vuosituhannen vaihteessa. Tänään voin suurella ylpeydellä kutsua itseäni yrittäjäksi. Yrittäjyys on mielestäni mitä parhain keino toteuttaa omannäköistä (työ)elämää, sillä se mahdollistaa niin uuden kokeilun kuin mahdollisuuksiin tarttumisen.

Yhteistyö ja resilienssi kasvaa verkostoissa

Siinä missä paluumuutto Kalajoelle viime vuodenvaihteessa vauhditti yrittäjäksi siirtymistäni, ovat viime kuukaudet olleet suhteellisen verkkaista, joskin aktiivista verkostoitumisen aikaa. Väitän, että kukaan ei ala yrittäjäksi yrittääkseen yksin, vaan jokainen meistä tarvitsee ja kaipaa ympärilleen tukijoukkoja. Olen yllättynyt siitä, miten tärkeiksi itselleni ovat muodostuneet muut kalajokiset uudet yksinyrittäjät, joiden kanssa olen saanut yrittäjäidentiteettiäni rakentaa. Ymmärretyksi tuleminen ja samojen haasteiden jakaminen yhdistää – ja miten palkitsevaa onkaan, kun osaa antaa hyvän vinkin tai kannustaa kaveria oikealla hetkellä!

Yrittäjyys on mitä suurimmassa määrin uskaltamista ja omien pelkojen ylittämistä. Riittämättömyyden tunne, taloudellisen tulevaisuuden epävarmuus ja oman liikeidean jalostumattomuus valtaavat herkästi mielen ainakin yrittäjätaipaleen alussa. Jatkamiseen valitsemallaan polulla tarvitaan rohkeutta joka päivä. Ilman verkostoa ja yhteistyötä eteneminen tyssää alkuunsa.

Paitsi että verkosto tarjoaa vertaistukea, edesauttaa se asiakkuuksien ja kumppanuuksien löytämistä. Jos siis olet yrittäjä, huolehdi siitä, että itsellesi tärkeiden verkostojen pelaajat oppivat tuntemaan sinut ja persoonasi – etenkin yksinyrittäjän kohdalla ne kertovat myös siitä, minkälainen palvelusi tai tuotteesi on.

Uutena yrittäjänä ajattelen, että vahva verkosto kasvattaa myös resilienssiä ja lisää uskoa tulevaisuuteen. Tämä saattaa olla aivan oleellinen osa yrittäjän ja yrityksen selviytymisstrategiaa ja riskienhallintaa, niin kummallisia aikoja elämme.

Millä tolalla sinun verkostosi on?

Tätä kirjoittaessani tuoreessa muistissa ovat Kalajoen elämykselliset venetsialaiset. Venetsialaiskarnevaalien ohjelmatarjonta käärijöistä ja sirkustaiteilijoista valotaiteeseen ja tajunnanräjäyttävään ilotulitukseen mahdollisti monille alueen yrittäjille upean kesän päättäjäisviikonlopun tavalla, joka antaa lupauksia tulevasta. Kalajoella on ainutlaatuiset puitteet tapahtumille vuoden ympäri, silti yksikään tapahtuma – oli sitten kuinka iso tai kuinka pieni tahansa – ei näe päivänvaloa ilman yrittäjien välistä yhteistyötä.

Yhteistyön esille nostaminen valtakunnallisena Yrittäjän päivänä on tärkeää. Siinä piilee avaimet ei pelkästään yksittäisten yrittäjien vaan myös kokonaisten kaupunkien ja alueiden menestykseen. Haastathan siis Yrittäjän päivän kunniaksi itsesi miettimään, millä tolalla omat verkostosi ja yhteistyökuviosi ovat.

Kiitos yrittäjäkollegoilleni Jenita Tilvikselle ja Krista Koivusipilälle, jotka olivat heti valmiina Yrittäjien päivän yhteiskuvaan. Jaamme samat arjen haasteet – ja miten palkitsevaa onkaan, kun saamme välillä kannustaa toisiamme! Tuskin maltan odottaa, minkälaisia yhteistyökuvioita saamme aikaiseksi!

Yrittäjyys on yhteistyötä – vaikka yksin yrittäisi. Hyvää Yrittäjän päivää!

Tämä kirjoitus on ilmestynyt myös Kalajoen kaupungin nettisivuilla ja somessa valtakunnallisena Yrittäjän päivänä 5.9.2023.


Uraravistelijan blogissa pohdiskellaan työelämän käännekohtia ja yrittäjyyttä, reflektoidaan uralla etenemistä sekä etsitään omannäköistä työelämää ja omia unelmia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *