Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Uraravistelijan blogi » Täti-ihminen on työelämän piilossa oleva potentiaali

Täti-ihminen on työelämän piilossa oleva potentiaali

Ulkoinen olemukseni alkaa muistuttaa niin stereotyyppistä täti-ihmistä kuin vain voi olla. Koen myös olevani täti-ihminen, mutta hyvällä tavalla. Tekisi mieleni brändätä täti-ihminen tulevaisuuden työpaikkojen voimavaraksi, mutta miten se tapahtuisi? Nastat jalkaan ja scrummaamaan!

Myönnän, minulle on ehkä muodostunut jonkinasteinen pakkomielle täti-ihmisyydestä ja täti-ihmisten pärjäämisestä tulevaisuuden työelämässä. Ajatus on vahvistunut tänä talvena, kun olen uskaltautunut ulos vain tuiki turvallisissa nastakengissäni. Täti-ihminen on nasta, täti-ihminen osaa asettua aika moneen asemaan ja rooliin, ja täti-ihminen on oppivainen. Tulihan siis selväksi, että olen ylpeä täti-ihmisyydestäni?

Talvella ei mikään vedä vertoja turvallisille nastakengille. Työelämässä liika turvallisuushakuisuus on kuitenkin tänä päivänä hidaste.

Voilà: Olen edelleen oppivainen!

Viime syksynä minulla oli mahdollisuus osallistua työnantajani järjestämälle Scrum Master -kurssille yhdessä muiden hanketöihin ja projekteihin osallistuvien kanssa. Kurssin jälkeen sai suorittaa netissä sertifikaatin, joka ei ollut ihan helpoimmasta päästä. Aikarajoitettu 80 kohdan englanninkielinen monivalintatehtävä tuli suorittaa lähes täydellisesti, jotta siitä pääsi läpi.

Harjoittelin ja kertasin testiä varten monta iltaa kurssin jälkeen ja olin jo luovuttamassa ennen varsinaista testiä. Kun lopulta päätin yrittää, näytölle pamahti positiivinen testitulos heti ensimmäisellä kerralla. Ajattelin että wau, olen aika scrummaava täti-ihminen. Mutta miten saisin muutkin näkemään täti-ihmisten potentiaalin työelämässä?

No, sertifiointi ei vielä tee minusta pätevää scrummaajaa, mutta kyllä se hivelee itsetuntoa, kun huomaa oppineensa uutta ja ylittäneensä korkeana pitämänsä esteen. Viesti tässä lienee se, että uuden oppimisen ja omaksumisen kyky kyllä säilyy; enemmänkin on kyse omasta asenteesta, motivaatiosta ja rohkeudesta sekä siitä, minkälaisessa ympäristössä uutta pääsee soveltamaan niin, että myös omat vahvuudet ja aiemmat kokemukset pääsevät oikeuksiinsa. Koska sitten tulee timanttista jälkeä, kun nämä asiat yhdistyvät!

Haastan sinut arvioimaan täti-ihmisen uudestaan

Jos olet kaltaiseni täti-ihminen, haastan sinut ravistelemaan työminääsi ja suhtautumaan tulevaisuuden työelämään pelottomasti. Etsi tilaisuuksissa, joissa taitosi ja kokemuksesi pääsevät uudenlaiseen käyttöön. Parasta, mitä voit itsellesi tehdä, on mennä tulevaisuuden työelämän haasteita kohti sen sijaan, että käperryt kuvitelmaasi sinulle turvallisista työtehtävistä.

Jos olet kaltaisiani täti-ihmisiä työllistävä työnantaja, haastan sinua katsomaan ja arvioimaan kokeneiden työntekijöidesi osaamista uusin silmin ja mahdollisuuksien mukaan tarjoamaan heille uudenlaisia työtehtäviä ja haasteita, joissa he voivat tuottaa kenties odottamattoman positiivista lisäarvoa työpaikalle ja asiakkaille. Muista, että kannustava palaute lämmittää ja rohkaisee myös kokenutta työntekijääsi ja jatkuva oppiminen kuuluu kaikille.

Jos olet työnantaja, jonka riveistä ei vielä löydy yhtään täti-ihmistä etkä ajatellut seuraavan rekrytoinninkaan osuvan sellaiseen, haastan sinut miettimään asiaa uudelleen. Osaamisen lisäksi voimme tuoda organisaatioonne vahvaa läsnäoloa ja empatiaa, kokonaisuuksien hahmottamista ja kyvykkyyttä haastaviin vuorovaikutustilanteisiin. Olemme enemmän kuin osaamistemme summa, eikä muutosvastarinta ole nimemme.

Jos olet nuori ja työurasi alkumetreillä oleva henkilö, haastan sinut kohtaamaan kokeneen, ehkä monta kymmentä vuotta samalla työnantajalla palvelleen työntekijän ennakkoluulottomasti ja arvostaen. Hänellä on todennäköisesti melkoinen uratarina kerrottavanaan. Ota kaikki irti tilanteesta, jossa sinulla on mahdollisuus olla hiljaisen tiedon ja kokemuksen lähteellä; vastavuoroisesti tuo uusia ajatuksia kahvipöytään ja Teams-kokouksiin keskusteltaviksi ja pureskeltaviksi.

Lopuksi haastan itseni kulkemaan kohti työelämän tulevaisuutta, joka on täynnä mahdollisuuksia ja epävarmuuksia, unelmiakin. Olen pakannut reppuuni työelämän tunnistetut ja tunnistamattomat metataidot, rohkea asenteeni ja arvostuksen omaan uratarinaani. Tuskin maltan odottaa, mistä itseni seuraavaksi löydän!

Ps. Jos jäit pohtimaan, mikä kumma on Scrum Master: kyseessä on ketterän kehittämisen rooli eli eräänlainen projektiryhmien ja tuotetiimien valmentaja, sparraaja ja tiimin onnistumisen mahdollistaja. Tarkempaa määrittelyä voi googlata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *